Digitale forskningsverktøy

Datainnsamling og -organisering

Per i dag peker nettleseren Mozilla Firefox seg ut som det beste enkeltredskapet for å gjøre research på internett. Det har i seg selv ikke så mye direkte med at den sympatisk nok bruker "åpen kildekode", eller klart er "mye bedre" en konkurrentene. Slik går i rykk og napp, ved siden av den enkelte brukers smak og behag. Det avgjørende er at bruken av "åpen kildekode" har ledet til dugnader om ulike utvidelser til nettleseren, som gjør den nærmest uunnværlig. Noen eksempel:
  • Scrapbook - som gjør at du enkelt kan samle og organisere linker og klipp, inklusive informasjon om hvor og når du fant dette. Det siste er helt avgjørende ved akademiske referanser
  • Zotero - en mer avansert utgave laget ved the George Mason University, innrettet direkte mot akademisk kildeinnsamling, annotering og referanser. Følgelig også litt mer komplisert å bruke.
  • Fireshot - lar deg enkelt "avfotografere" det som viser seg i nettleseren. Bra dersom du skal dokumentere form mer enn inhold.
  • Scribefire - Bloggverktøy for deg som vil dele resultatene på en enkel måte, via for eksempel Blogger eller Wordpress. Dette innlegget er for eksempel skrevet i Scribefire og publisert i Blogger. Et irritasjonsmoment er fokus på reklame, men det kan slås av.
  • Stylish - rensker vekk alle irriterende elementer ved websider og gjør dem kort og godt bedre å se på.
  • DownloadThemAll - Treffer du på en webside med linker til mange interessante artikler, men har dårlig tid, kan du laste ned mange på en gang for å se på dem siden.
  • WebSearchPro - legger inn en søkeboks du kan skreddersy, med spesialiserte søkemotorer for ditt behov. Google kan selvsagt også legges inn, men gir i mange tilfeller overveldende antall treff som ikke alltid er like relevante.
  • Updatescanner - vender du tilbake stadig til samme side for å sjekke om det er noe nytt, bare for å finne at det ikke er noe, eller du ikke husker hva som egentlig er nytt? Updatescanner gjør jobben for deg. Enormt tidsbesparende.


Kontorpakker for analyse, utskriving og presentasjon

Digital Research Tools finner du spesialiserte verktøy som langt overgår hva du finner i klassiske kontorpakker. Men for dem som er på jakt etter hele pakker er det jo slik er i dag er Microsoft Office standard kontorpakke enten man vil eller ikke. Man trenger imidlertid ikke betale noe for andre produkter som totalt sett er like bra, takket være "open source" og ulike nettbaserte applikasjoner som Googledocs.

Den mest omfattende alternative kontorpakken er Open Office, med tekstbehandler, regneark, presentasjonsverktøy og mer. Open Office er nettopp kommet i versjon 3, med norsk utgave av denne sikkert rett rundt hjørnet. Den kan nedlastes fra http://download.openoffice.org/ og du kan lese en anmeldelse i Digi.no. Hva du bør være oppmerksom på er at du ikke kan forvente at Open Office er installert på andre maskiner rundt omkring, noe Microsoft Office er, men Open Office kan eksportere til og importere fra Microsoft Office på en brukbar måte.

Open Office finnes også i andre gratisvarianter enn den offisielle, gjerne med "ekstra funksjonalitet", som Suns StarOffice og utbryterprosjektet Go-OO. Det siste hevder å være mindre ressurskrevende og være mer kompatibel med Microsoft Office.

Mer kommer ....